Ruski hrt – o pasmini

Na jednoj izložbi pasa, spiker je najavljivao pojedine pasmine. Kad su došli na red hrtovi, opisao ih je ovako: ”Sljedeću grupu ne mogu najaviti kao psi ti i ti … jer oni nisu samo psi. Zato ću samo reći, slijede hrtovi”.

I doista, oni se razlikuju od svih ostalih pasa. Oni su jedinstveni. Iako se ljubitelji drugih pasmina sa mnom neće složiti, za mene su to najelegantniji i najljepši psi . Ali pustimo na stranu ljepotu, jer u psećem svijetu ima mnogo lijepih pasa. Ruski hrtovi su jedinstveni po svojoj naravi. Svatko tko do sada još nije upoznao ni jednog ”rusa”, a htio bi ga imati, treba dobro razmisliti o nabavci. Jer to nije pas za svakoga.

Tajna von Belonski

Belona

Ako želite psa koji će vas u stopu pratiti, ”kao pas”, gurati vam u krilo svoje igračke, stalno tražiti vašu pažnju i željeti igru, tada borzoi nije za vas. To su mirni i nenametljivi psi. U kući, stanu – smješteni na ugodnom naslonjaču ili mekanom krevetu – mogu provesti sate i sate. Ali nemojte misliti da ne sudjeluju u svemu što se u kući zbiva. Njihove prekrasne oči, kao dvije velike porculanske pikule, stalno su u pokretu i prate vas. Samo pušteni u prirodi pokazuju svoj živahni temperament. Naravno, da uvijek postoje iznimke, pa tako i kod Borzoja ima i onih koji odstupaju od navedenih karakteristika.

Isto tako ne očekujte od borzoja da donosi bačeni štap. Oni nisu aporteri. Ne kažem da ih se ne može naučiti vračati bačene igračke, samo će vam za to trebati malo više vremena. Njima je u krvi da ulove, a vi onda sami dođite po štap. Ali ako baš želite, za vašu ljubav, naučit će vračati bačeno.

Ako ste temperamentna osoba, glasna i puno gestikulirate, ni tada, borzoj nije za vas. Buka i metež im smetaju, oni trebaju mirne, staložene vlasnike i ugodnu atmosferu. Isto tako ne bih vam ga preporučila kao prvog psa. Iako se po karakteru razlikuju od ostalih pasmina, iskustvo življenja s psom je poželjno.

Borzoi dobro podnose djecu. Pogotovo ako su s njima odrasli. Ali ipak ih ne bih preporučila onima s posve malom djecom. Radije pričekajte da dijete odraste do dobi kad mu se može objasniti da borzoi nije igračka koju do besvijesti mogu natezati, čupati za dlaku, gurati i pokraj njih vrištati. Od takvih malih napasti, borzoj će se uljudno maknuti, ali djeca to uzmicanje rijetko kada shvaćaju kao – ostavi me na miru-. Većoj djeci koja razumiju njihovu narav, poštuju njihovu osobnost i pravilno se prema njima odnose, borzoi može biti divan prijatelj i obožavat će ih kao i svaki drugi pas.

Borzoi je ponosan, dostojanstven i inteligentan. Oni koji se po pitanju inteligencije ne bi složili sa mnom, ne znaju ili zaboravljaju činjenicu da borzoji kao i sve velike pasmine, kasno sazrijevaju. Fizičku i psihičku zrelost postižu tek sa tri godine. Za razliku od pasa malih pasmina, koji su zreli psi sa godinom dana. Moja mala mješanka Nera vrlo rano je sama naučila otvarati sva vrata u kući. Lona to nije naučila, ali zna dozvati Neru da ih otvori umjesto nje.

Veoma su emotivni i osjetljivi na grubu riječ ili postupak. Jednom kada sam Lonu zatekla u krađi i strogo ukorila, nakon pet minuta povratila je sve što je tog dana pojela. Toliko je teško primila srcu moj ukor. Da, znaju biti i vješti kradljivci. Zbog svoje visine imaju dobar pregled svega što se nalazi na stolu, pa tko da odoli. Hrtica od poznanika naučila je otvarati vrata hladnjaka. Kad je poznanik jednom došao doma, cijeli je stan mirisao po sarmi, a njegova kujica zadovoljno je ležala na krevetu okićena rezancima kiselog zelja. Pojela je nekoliko sarmi , popila mlijeko, nekoliko sirnih namaza i… nije joj bilo zlo, niti je imala drugih probavnih problema. To s hladnjakom se ponovilo još jednom, i nakon toga je poznanik prilikom odlaska iz stana, na hladnjak naslanjao stol. Da li to i dalje radi, ne znam. Psi koje sam imala prije Lone također su ponešto ukrali, ali sam ih uspješno od toga odvikla. Lonu ne. Postigla sam jedino to, da je sad opreznija. Kako svako zlo ima svoje dobro, otkako imam Lonu, moja kuhinja je urednija, sve se sa stola sprema. Osim ponekad. Tada Lona pospremi.

Svaka grubost u odgoju borzoja, posve je neprimjerena. Fizičke kazne, ” cukanje ” povodnikom i slično, zaboravite. Uvijek morate imati na umu da su oni veoma samostalni. Stoljećima uzgajani za lov sami su morali donositi odluke. S takvim psima treba imati puno strpljenja i učenje bazirati na nagradama za poticanje pozitivnog ponašanja. Uz mnogo nježnosti i lijepih riječi. Najbolja se pokazuje metoda učenja s klikerom (Vindor škola). Moja Lona je prošla tu školu i postigli smo da je dobro ”odgojen ” pas. Tijekom školovanja primjećivala se razlika u naravi između mog i ostalih pasa. Jedna od vježbi sastojala se u tome da voditelj drži psa na povodniku, a vlasnik se udalji dvadesetak koraka, počne zvati svog psa, na što voditelj pušta povodnik. Ostali psi su u brzom trku dotrčali svojim vlasnicima i bacili im se na ruke, samo je moja Lona lagano dokasala do mene i nježno mi dotakla ruku.

Borzoji ne prilaze strancima veselo mašući repom tražeći milovanje. Pruži li netko prema njima ruku, pogotovo ako to učini neočekivano i naglo, ustuknut će. Vrlo su plahi, što nikako ne smijemo miješati sa strašljivošću. Naprotiv, vrlo su srčani psi, ali nepovjerljivi. Suzdržani su čak i prema osobama koje poznaju. Onaj kome veselo priđu, može se smatrati veoma povlaštenim. Njihovi izljevi emocija, također rijetki, rezervirani su samo za najuži dio ljudskog čopora. Iako ne uskaču vlasniku ujutro u krevet budeći ga vlažnim njuškicama, iako ponekad osjećate da nisu oduševljeni vašim maženjem – ali da to stoički podnose, iako ponekad okrenu glavu kada ih želite zagrliti, vi im predstavljate centar svijeta i obožavaju vas na sebi svojstven način. Odvajkada su bili lovci, samostalni i nenaviknuti na maženje, pa je takvo ponašanje razumljivo. Što je stotinjak godina u vijeku jedne drevne pasmine kao što je to Borzoi? Jer tek su toliko godina kućni ljubimci, bez prava na lov.

Iako lovci u svojoj duši i genima, stoljećima uzgajani za tu svrhu, danas, AKC ih kao takve ne priznaje i svrstava ih u 10. skupinu, pod zasebnim nazivom Hrtovi. Prema tome, niti naš Zakon o lovstvu ne priznaje hrtove kao lovce, dapače, lov s hrtovima je zabranjen (članak 63, stavak 7). Pošto ih ne svrstavaju u lovne pse, kod nas ne postoji ni radni ispit za njih. Danas se s borzojima lovi jedino u Rusiji.

Vremena se mijenjaju, a mi se prilagođavamo. Tako i naše ”lovce” trebamo prilagoditi ”modernoj civilizaciji” i raznim situacijama s kojima ćemo se susresti u našem suživotu. Po gradu i malim zelenim površinama treba ih voditi na povodniku. Tek kad ocijenimo da smo dovoljno udaljeni od prometnica, možemo ih pustiti da slobodno trče. Pazite! Ono što nama predstavlja dovoljnu udaljenost, za njih je sitnica, u trenu pretrče park, i mogu doći na prometnu cestu. Veoma je važno od malena ih učiti da ne obraćaju pažnju na mačke i ptice i socijalizirati ih s ostalim psima. U pravilu nisu agresivni i vole se igrati, pogotovo s pripadnicima svoje pasmine. Problemi mogu nastati s vlasnicima malih pasa koji se – i vlasnici i psi – uplaše borzojeve veličine, pa mogu nervozno reagirati. Mali pas od straha počne lajati i cviljeti i teško je tada vlasniku objasniti da se vaš samo igra i da njihovome ništa nije na žao učinjeno. Inače, potrebna im je kao i svim drugim aktivnim psima svakodnevna šetnja i po mogućnosti barem jednom tjedno slobodno trčanje nekom velikom livadom. Nakon aktivne šetnje, mirno i zadovoljno će provesti ostatak dana. Ja imam takvu sreću da s Lonom mogu dolaziti u ured. Veoma je mirna i nikome ne smeta, tako da ponekad kolege niti ne znaju da je ona pored mene.

Upravo zbog njihove veličine, specifičnog oblika tijela i predivne dlake, biti ćete na šetnjama primijećeni, zaustavljani i zapitkivani od prolaznika. Čut ćete i negativna mišljenja i razna nadijevanja imena. Prolaznici borzoje najčešće zamjenjuju s afganistanskim hrtom, za neke su dugodlake doge, za neke koze, a za djecu mali konjići. Međutim, većina će vam prići s osmjehom divljenja i mnogo pitanja. Gdje god se pojavili, uvijek ćete privlačiti pozornost, na to morate biti spremni. To može biti ugodno, ali ponekad i ne. Doživjela sam u jednom gradu u susjednoj državi, da su četiri borzoja zaustavili cestovni promet. Vozači su jednostavno zaustavili automobile nasred ceste i gledali nas. Sa zanimanjem i divljenjem. Ali kada za šetnje gradom desetci ruku žele pogladiti vašeg psa, to može biti pomalo naporno.

Borzoi u svojoj punoj ljepoti, plijeni poglede veličinom, linijom i prekrasnom svilenom, valovitom dlakom. Ali ta divna dlaka može biti još jedan razlog, zašto da se ne odlučite za ovu pasminu. Jer barem jednom na godinu, mora otpasti. Ako volite izuzetno uredan stan, zaboravite na borzoja. Ženke se počinju linjati 3-3,5 mjeseci nakon tjeranja koja se javljaju svakih 6 – 8 mjeseci. Neke imaju duži ciklus, 8 – 12 mjeseci i njihovi vlasnici se mogu smatrati sretnicima. Ako su sterilizirane, mijenjati će dlaku kao i mužjaci, sezonski, 2 puta godišnje. Kad jednom krene, to je kao da u kući imate još jedan tepih povrh starog. U to vrijeme, vaš hrt neće biti baš onako lijep kao inače. No, ubrzo počinje rasti nova dlaka, čija mekoća i svileni dodir bacaju u zaborav sve muke oko čišćenja. Osim uživanja u pogledu na novu dlaku, dodirujući je biti ćete i zdraviji. Glađenjem pseće dlake stvara se pozitivni elektricitet koji iscjeljuje umorno ili bolesno srce, smanjuje se krvni tlak, pada temperatura kože i usporava bilo. Sve su to fizičke promjene koje su se dešavale nekad davno kad smo dodirivali majku.

I na kraju, borzoj košta, njihova oprema, prehrana, cijepljenja. Ali ništa više nego ostali psi velikih pasmina. Zato prije nabave psa razmislite dopušta li vaš kućni budžet novog člana obitelji sljedećih 10 – 12 godina. Za malog psa npr. trebate mali ležaj, za borzoja veliki, jer vrlo brzo raste i jednog dana će biti visok 75 -85 cm (ženke 5 cm manje) i težit će 30–40 kg ženke, 37 – 47 kg mužjaci. I njihova prehrana košta više nego za malog psa. A upravo prehrani trebate posvetiti veliku pažnju i na njoj nikako ne smijete štedjeti. Pogotovo u vrijeme rasta. Tijekom prvih mjeseci života štene troši nevjerojatnu količinu energije, s obzirom na to da u prvih 18 mjeseci naraste koliko i dijete u prvih 14 godina. Zato im u prve dvije godine treba osigurati najbolju prehranu, uravnoteženu i prilagođenu brzini njihovog rasta. Izuzetno je važan pravilan omjer energije i kalcija za zdrav razvoj njihovih dugih kostiju i zglobova. Izbor najbolje prehrane ključ je za dug i zdrav život i moja je preporuka da se u određivanje potrebnih količina hranjiva i njihov međusobni omjer ne upuštate sami, već da to prepustite stručnjacima. Svi moji psi odrasli su na dehidriranoj, super premium hrani Eukanuba, u koju imam potpuno povjerenje. Odrasli borzoi ne trebaju toliko hrane koliko bi na prvi pogled pomislili s obzirom na njihovu veličinu. Sve ovisi o tome koliko su aktivni.

Ako se niste obeshrabrili i ako ste nakon ovih mojih uputa zaključili da je borzoj kao stvoren za vas, želim vam dobrodošlicu u društvo ljubitelja ove nevjerojatne pasmine. Borzoj će u vaš život unijeti toliko mnogo vedrine i ljubavi da će vam život postati puno bogatiji i sretniji. Samo jedan pogled na ova predivna bića, donijeti će osmjeh na vaše lice i uljepšati dan. Moja prijateljica, kad sam joj poslala e-mailom slike Lone i familije, otpisala mi je:

”Kad bi vidjeli moju facu prije fotkica i poslije, ne bi vjerovali da se radi o istoj osobi”.

Belona, Tajna & Friends

Belona, Tajna & Friends